Ålidhem

Kemigränd 20

Boarea
46 m²
Antal rum
1 rum
Våningsplan
-1 av 3. Hiss finns ej.
Månadsavgift
3 198 kr/mån
Camilla Dahl Ansvarig mäklare 070-963 72 30

Visningar

Kontakta mäklaren för visning

Ålidhem » Universitetsnära 1:a

Här välkomnas ni av 46 synnerligen välplanerade och delvis renoverade kvadrat som inrymmer stort badrum med badkar, separat kök med mycket förvaring, goda arbetsytor samt matplats i direkt anslutning. Vardagsrummet ger plats för både säng och soffa, skenor i taket gör det möjligt att separera sängen från övriga lägenheten.

På Kemigränd 20 kan du räkna med en låg månadsavgift - perfekt för dig som ska köpa din första lägenhet, studerar eller veckopendlar. Föreningen är stabil, styrelsen engagerad och här får du bl.a. låna verktyg och släp samt tillgång till gemensamma utrymmen såsom tvättstuga, gästrum och kvarterslokal.

Och så läget! Här bor du med gångavstånd till universitet, sjukhus och två fina gymanläggningar varav IKSU är Umeås största. Direkt närhet till Ålidhem centrum med matbutiker, restauranger och frisör samt behändigt avstånd till Strömpilens handelsområde och den porlande älven. Goda bussförbindelser till citykärnan!
 • Rumsbeskrivning

  Hallen välkomnar dig med öppna armar! Direkt till vänster om entrén ges du förvaring i form av 3 st garderober som sträcker sig från vägg till vägg och golv till tak. Avhängning av ytterkläder och skor lite längre fram till höger.

  Rakt fram från hallen väntar lägenhetens badrum. Badrummet är väl tilltaget i storlek och försett med ett fönster vilket förstärker känslan av ljus och rymd ytterligare. Våtrumsmatta på väggar och golv. Här finns wc, tvättställ, spegelskåp och badkar. Förberett för tvättmaskin!

  Trivsamt kök med skåpinredning i vitt som ger dig gott om förvaring i överskåp, underskåp och lådor samt generöst med bänkyta. Den vita inredningen och det vita kaklet bryts snyggt av mot rostfria vitvaror (kyl/frys, spis, fläkt) samt en snygg tapet från Svenskt Tenn. Plats för matbord i direkt anslutning till köket.

  Vardagsrummet ger plats för säng i valfri storlek och soffa, nuvarande ägare har även ställt in ett skrivbord utan att rummet känns övermöblerat. Stort fönsterparti sträcker sig längst med rummets ena kortsida och ger ett fantastiskt ljusinsläpp!

 • Kortfakta

  Typ
  Bostadsrätt
  Adress
  Kemigränd 20
  Postadress
  90731 Umeå
  Område
  Ålidhem
  Kommun
  Umeå
  Lgh.nr
  212302001-0197
  Boarea
  46 m² (föreningens information)
  Antal rum
  1 rum och kök

  Byggnad

  Byggnadstyp
  Flerfamiljshus
  Byggnadsår
  1969-70
  Fönster
  3-glas
  Uppvärmning
  Bergvärme
  Ventilation
  Frånluft med återvinning
  Våningsplan
  -1 av 3. Hiss finns ej.

  Ekonomi

  Månadsavgift
  3 198 kr/mån
  I avgiften ingår värme, vatten/avlopp, tv och internet. Föreningen har ett kollektivt elavtal med individuell mätning och debitering av förbrukningen per lägenhet. Föreningen debiterar hushållsel på månadsavierna med en fördröjning om 4 månader.
  Andel i föreningen
  0.2729%
  Andel av årsavgift
  0.2729%
  Bostaden är pantsatt
  Ja
  Nettoskuldsättning
  121 927 kr

  Energideklaration

  Status
  Utförd (2020-02-21)
  Primärtenergital
  84 kWh/m²/år
  Energiklass
  C
 • Allmänt om föreningen
  Föreningen äger fastigheten Laboratorn 1. I kvarteret finns 12 byggnader med 235 st lägenheter.

  Förvaltare
  Riksbyggen

  El
  Föreningen har ett gemensamt el-avtal med individuell mätning och debitering med en fördröjning om 4 månader.
  Namn
  Brf Kemisten
  Org.form
  Bostadsrätt
  Org.nummer
  794000-1915
  Föreningens ekonomi
  Avgiften höjdes med 4% 2023-07-01.
  Föreningen äger marken?
  Ja
  Äkta/oäkta förening?
  Äkta
  Antal lägenheter
  235 st
  Antal lokaler
  177 st
  TV/bredband
  TV och Bredband 100/100 via Sappa. Router följer med lägenheten, med den kan man lätt felsöka om det skulle vara något fel på internet.
  Överlåtelseavgift
  1433 kr (betalas av köpare)
  Pantsättn.avgift
  573 kr
  Tillåts juridisk person?
  Ja
  Tillåts delat ägande?
  Ja, minst 10% ägande.
  Renoveringar
  Genomförda renoveringar:

  2016 » Bergvärme
  2018 » Renovering av balkonger
  2019 » Renovering av fasader, entréer och balkongräcken
  2022 » Byte lägenhetsdörrar

  Kommande:
  Inget stort planerat, följer underhållsplanen.
  Gårdsplats
  Innergård med öppna gårdsytor med mycket grönska under sommaren. För de små finns lekplats och ytor passande för bollspel. De större har tillgång till trivsamma samlingsplatser för både små och stora sammankomster.
  Parkering Garage: 418 kr/mån
  P-plats med motorvärmare: 129 kr/mån
  Elbilsplats: 246 kr/mån + elförbrukning
  MC-plats: 209 kr/mån
  I dagsläget ingen kö förutom på garage.
  (2023-06-01)
  Gemensamma utrymmen Gästrum, fina utemiljöer, hobbyrum (Kemigränd 1), tvättstugor, soprum, grovsoprum och kvarterslokal.
 • Är du intresserad av denna bostad?

  Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med mer information.
 • Om området

  Mellan älven och universitetet finns de Östra stadsdelarna.
  Ålidhems pulserande studentliv, Sofiehems och Gimonäs trygga villakvarter eller naturnära Carlshem? Här sägs de flesta Umeåbor ha bott minst en gång i livet. Stadsdelen Ålidhemsområdet omfattar Carlshem, Carlslid, Carlshöjd, Gimonäs, Sofiehem, Ålidbacken och Ålidhem.

  Lugnt och lummigt!
  Före stadsbranden fanns det ingen bebyggelse här. Ett flertal industrier etablerades på älvstranden öster om Ålidbacken som relaterade till stadens återuppbyggnad. Detta blev platsen för sågar, gjuterier och tegelbruk. År 1925 blev Sofiehem en del av staden och dess egnahemsbebyggelse var ofta kopplad boende för de som arbetade på de älvsnära fabrikerna. Här slog sig olika arbetskategorier och samhällsklasser ner.

  Under mitten på förra seklet ökade bostadsbehovet igen och med ny stadsplan tog bebyggelseutvecklingen fart. Ålid­backen, nära det expanderande lasarettet, utvecklades till ett utpräglat hyreshusområde medan Sofiehem tog riktning mot en stadsdel med främst småhus. Här finns överlag gles och tät småhusbebyggelse med undantag för Tunnelbackens höga punkthus och intilliggande lägre, mer slutna bebyggelse.

  Gimonäs har en mer oregelbunden kvartersstruktur med omväxlande gles och tät småhusbebyggelse. Överlag blir intrycket luftigt och sammanhållet. Senare bebyggelse ökar graden av markutnyttjande genom tätare och högre bebyggelse.

  Levande och föreningsaktivt!
  Ålidhem och Carlshem speglar en karaktäristisk tid i svensk stadsbyggnadshistoria och var tidens svar på de förutsättningar som än i dag präglar Umeå stad; universitetets attraktionskraft och det efterföljande bostadsbehovet. Under 1960-talet uppfördes bostäder på Ålidhem på kort tid med tegelröda flerbostadshus i två till fyra våningar och lummig grönska. De bilfria kvarteren präglas av rörelser på gående och cyklisters villkor. Här har man närhet till eget stadsdelscentrum, universiteten och Strömpilens handelsområde.

  På 1970-talet var det dags för Carlshem med ytterligare flerfamiljshus medan Carlslid bebyggdes med varierade typer av tät småhusbebyggelse; radhus, kedjehus och vanliga småhus. På 1990-talet och framåt har olika typer av påbyggnader varit aktuell på de ganska låga flerfamiljshusen. I en förödande brand 2008 brann ett helt kvarter på Ålidhem ned. Med återuppbyggnaden skapades ett kvarter med dubbelt så många lägenheter och gemensamhets­lokal. Kompletteringar pågår löpande i stadsdelen och på senaste tiden har en ny bebyggelsetyp tillkommit på Ålidhem, nämligen stadsradhus.

  Mycket är på gång för framtiden. Både ett stort antal hyresrätter men även ägarlägenheter på Ålidhem. Vid Strömpilen planeras både för mer handel och bostäder.

  Övrigt om området

  Socialt kapital!
  Starka sociala nätverk, hög nivå av tillit och förtroende mellan de boende är exempel på kännetecken på en plats med högt socialt kapital. Att bo på en sådan plats antas vara hälsofrämjande och måttet kan ses som en indikator på hur socialt hållbart ett område är.

  Forskningsresultat.
  Variationen i nivån på det sociala kapitalet är stort i de östra stadsdelarna, utifrån det index som konstruerades efter enkätundersökningarna 2006 och 2020. Gimonäs hamnade både 2006 och 2020 i den grupp med stadsdelar med det allra högsta sociala kapitalet. Sofiehem fanns i samma grupp 2006 men i 2020 års index hade det sociala kapitalet sjunkit något, från mycket högt till högt.