Ålidhem

Assistentvägen 57

Boarea
109 m²
Antal rum
4 rum
Månadsavgift
3 751 kr/mån
Andreas Ahlm Ansvarig mäklare 070-5542965

Visningar

Kontakta mäklaren för visning

Ålidhem - Brf Parhus med perfekt solläge

Välkommen till detta nyligen byggda parhus på Ålidhem med trivsamt läge och ett boende med närhet till det mesta. Huset stod inflyttningsklart år 2020 med genomtänkta och högkvalitativa tillval, modern design samt uteplats på fram- och baksidan varav en väl tilltagen altan mot den lugna innergården. Praktisk planlösning med kök i vinkel, tre sovrum varav ett master bedroom med klädkammare och två helkaklade badrum med både dusch och badkar. Till lägenheten hör ett förråd och möjligheten att hyra en carportplats. Här bor ni med direkt närhet till matbutiker, restauranger, universitet och sjukhus. På behändigt avstånd finns även Umeälven, Nydala friluftsområde och IKSU.
 • Kortfakta

  Typ
  Bostadsrätt
  Adress
  Assistentvägen 57
  Postadress
  90732 UMEÅ
  Område
  Ålidhem
  Kommun
  Umeå
  Lgh.nr
  57
  Boarea
  109 m² (föreningens information)
  Antal rum
  4 rum och kök

  Byggnad

  Byggnadsår
  2019/2020
  Fönster
  3-glas
  Uppvärmning
  Fjärrvärme
  Ventilation
  Mekanisk
  Övriga byggnader/utrymmen
  Förråd som tillhör bostaden.

  Ekonomi

  Månadsavgift
  3 751 kr/mån
  I månadsavgiften ingår kallvatten/avlopp och sophämtning. De boende står för hushållsel, fjärrvärme och internet.
  Andel i föreningen
  6.083%
  Bostaden är pantsatt
  Ja

  Driftskostnader

  Uppvärmning
  9 399 kr/år
  Hushållsel
  4 305 kr/år
  Summa
  13 704 kr/år
  Förbrukning senaste 12 månader: Elförbrukning: 4305 kWh räknat på 1 kr/kWh. Fjärrvärme: 7475 kWh, räknat på 0,72 kr/kWh + fast kostnad 4017 kr/år.

  Uteplats/balkong

  Altan mot innergården i västerläge och uteplats på framsidan.

  Bilplats

  Möjlighet till carportplats, kostnad 400 kr/månad.

  Dokument

  211231 ÅR
 • Namn
  Brf Licentiaten 3
  Org.form
  Bostadsrätt
  Org.nummer
  769637-4102
  Antal lägenheter
  14 st
 • Är du intresserad av denna bostad?

  Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig med mer information.
 • Om området

  Mellan älven och universitetet finns de Östra stadsdelarna.
  Ålidhems pulserande studentliv, Sofiehems och Gimonäs trygga villakvarter eller naturnära Carlshem? Här sägs de flesta Umeåbor ha bott minst en gång i livet. Stadsdelen Ålidhemsområdet omfattar Carlshem, Carlslid, Carlshöjd, Gimonäs, Sofiehem, Ålidbacken och Ålidhem.

  Lugnt och lummigt!
  Före stadsbranden fanns det ingen bebyggelse här. Ett flertal industrier etablerades på älvstranden öster om Ålidbacken som relaterade till stadens återuppbyggnad. Detta blev platsen för sågar, gjuterier och tegelbruk. År 1925 blev Sofiehem en del av staden och dess egnahemsbebyggelse var ofta kopplad boende för de som arbetade på de älvsnära fabrikerna. Här slog sig olika arbetskategorier och samhällsklasser ner.

  Under mitten på förra seklet ökade bostadsbehovet igen och med ny stadsplan tog bebyggelseutvecklingen fart. Ålid­backen, nära det expanderande lasarettet, utvecklades till ett utpräglat hyreshusområde medan Sofiehem tog riktning mot en stadsdel med främst småhus. Här finns överlag gles och tät småhusbebyggelse med undantag för Tunnelbackens höga punkthus och intilliggande lägre, mer slutna bebyggelse.

  Gimonäs har en mer oregelbunden kvartersstruktur med omväxlande gles och tät småhusbebyggelse. Överlag blir intrycket luftigt och sammanhållet. Senare bebyggelse ökar graden av markutnyttjande genom tätare och högre bebyggelse.

  Levande och föreningsaktivt!
  Ålidhem och Carlshem speglar en karaktäristisk tid i svensk stadsbyggnadshistoria och var tidens svar på de förutsättningar som än i dag präglar Umeå stad; universitetets attraktionskraft och det efterföljande bostadsbehovet. Under 1960-talet uppfördes bostäder på Ålidhem på kort tid med tegelröda flerbostadshus i två till fyra våningar och lummig grönska. De bilfria kvarteren präglas av rörelser på gående och cyklisters villkor. Här har man närhet till eget stadsdelscentrum, universiteten och Strömpilens handelsområde.

  På 1970-talet var det dags för Carlshem med ytterligare flerfamiljshus medan Carlslid bebyggdes med varierade typer av tät småhusbebyggelse; radhus, kedjehus och vanliga småhus. På 1990-talet och framåt har olika typer av påbyggnader varit aktuell på de ganska låga flerfamiljshusen. I en förödande brand 2008 brann ett helt kvarter på Ålidhem ned. Med återuppbyggnaden skapades ett kvarter med dubbelt så många lägenheter och gemensamhets­lokal. Kompletteringar pågår löpande i stadsdelen och på senaste tiden har en ny bebyggelsetyp tillkommit på Ålidhem, nämligen stadsradhus.

  Mycket är på gång för framtiden. Både ett stort antal hyresrätter men även ägarlägenheter på Ålidhem. Vid Strömpilen planeras både för mer handel och bostäder.

  Övrigt om området

  Socialt kapital!
  Starka sociala nätverk, hög nivå av tillit och förtroende mellan de boende är exempel på kännetecken på en plats med högt socialt kapital. Att bo på en sådan plats antas vara hälsofrämjande och måttet kan ses som en indikator på hur socialt hållbart ett område är.

  Forskningsresultat.
  Variationen i nivån på det sociala kapitalet är stort i de östra stadsdelarna, utifrån det index som konstruerades efter enkätundersökningarna 2006 och 2020. Gimonäs hamnade både 2006 och 2020 i den grupp med stadsdelar med det allra högsta sociala kapitalet. Sofiehem fanns i samma grupp 2006 men i 2020 års index hade det sociala kapitalet sjunkit något, från mycket högt till högt.